Fliken Dekorationer

Dekorationer är fördefinierade utseendeinställningar för moduler/layouter. Dekorationer används för att kunna återanvända inställningar som tex färg, marginaler eller egna stilmallar.

Fördelarna med att använda en dekoration är att det enkelt att underhålla och förvalta. Exempelvis om man efter ett år skall byta utseende på webbplatsen. Om man har använt dekorationer varje gång man har använt en bakgrundsplatta så behöver man bara göra förändringen på ett ställe, det slår igenom på alla ställen där dekorationen används. Om man istället har gjort dessa bakgrundsplattor manuellt eller kopierat dem så måste man ändra på alla ställen där de används. Det blir också enklare att förvalta när man använder dekorationer eftersom inte lika många layouter används under Innehåll.

Med dekoration

Med dekoration

Utan dekoration

Utan dekoration

Flikarna Marginaler, Verktygsfält, Dekorationsegenskaper och Kantlinjer under inställningar för layout/modul kan sparas i en dekoration.
Det finns två sätt att skapa dekorationer:
  • Genom att högerklicka på en layout/modul och spara inställningar  från en layout/modul
  • Genom att skapa en dekorationsmall, där man kan spara inställningar från flera layouter/moduler

Under fliken Dekorationer visas alla dekorationer som man sparat i en lista:

Lägg till

Klickar man på plusknappen så kan man lägga till en ny dekorationsmall. Detta kräver att man redan har skapat en dekorationsmall, då man här bara pekar ut en befintlig.

Ett nytt fönster öppnas där man pekar ut den dekorationsmall som man vill aktivera på webbplatsen. När man klickar OK så ligger den nya dekorationen i listan. Den kan då användas av redaktörer.

Skärmdump på fliken Dekorationer

Egenskaper för dekorationsmall

Klickar man på Egenskapsikonen för en dekoration från en dekorationsmall så öppnas ett nytt fönster där man kan byta namn på dekorationen samt peka ut en annan befintlig dekoration under Dekorationsmallar.

Aktivera dekorationen runda hörn

Vill man göra en förändring på själva dekorationen så får man växla över till dekorationsmallar.

Egenskaper för dekoration

Klickar man på Egenskapsikonen från en dekoration så öppnas ett nytt fönster där man kan byta namn på dekorationen samt ändra de inställningar som är gjorda på dekorationen under flikarna Marginaler, Verktygsfält, Dekorationsegenskaper och Kantlinjer under inställningar för en layout/modul.

Skärmdump på egenskaper för dekoration

Man kommer även till detta fönster genom att dubbelklicka på namnet på dekorationen i listan. Förändrar man en dekoration slår förändringen genom på alla sidor som använder dekorationen.

Sortering

Med pil upp och pil ner kan man sortera ordningen på dekorationerna i listan.

Denna funktion kräver att man har behörigheten "Hantera dekorationer".