Fliken Länkhantering

Skärmdump på fliken Länkhantering

Länkkontroller

Kontrollera interna länkar vid publicering

Här väljer man om man vill slå på länkkontroll vid publicering. Om en länk är sönder (exempelvis ligger i papperskorgen) så får man ett meddelande om detta redan vid publiceringstillfället.

Kontrollera externa länkar vid publicering

Här väljer man om man vill slå på länkkontroll vid publicering. Om en länk är sönder (exempelvis en felaktig adress, en server som inte fungerar) så får man ett meddelande om detta redan vid publiceringstillfället.

När man har kryssat i båda/någon av dessa kryssrutor så sker alltid en länkkontroll vid publicering. Om det finns felaktiga länkar på sidan så visas resultatet i ett nytt fönster:

Skärmdump på varningsruta för felaktiga länkar

Om man vill kopiera länkresultatet så kan man klicka på Länkkontrollresultatet som text. Då öppnas ett textfält med resultatet.

Skärmdump på länkkontrollresultat som text

Använd den Logiska sökvägen för att hitta en länksida manuellt (då dessa inte kan nås via en adress i länkkontrollen)

Om du ställer in kontroll av interna/externa länkar vid publicering så rekommenderar vi att du tilldelar redaktörerna behörigheten "Publicera med trasiga länkar". Ibland är länkarna korrekta men servern som det länkas till kanske är nere. Då kan det vara bra att redaktörerna ändå får publicera sidan.

Det går också att göra en länkkontroll innan publicering. Denna startar man genom att markera den sida där man vill göra kontrollen, högerklicka och välj alternativet Kontrollera länkar. Alternativt markera rätt sida, välj Egenskaper och under Allmänt och fliken Information så finns alternativet Kontrollera länkar.

Exkludering av externa länkar

Här kan man lägga till länkar som skall exkluderas av länkkontrollen. Exempelvis kanske man får länkfel av en länk med ett annorlunda protokoll men som man vet är korrekt. Då kan man lägga till länken på webbplatsen så att redaktörerna slipper få länkfel vid en sådan länk.

Lägg till en länk för exkludering

För att lägga till en länk som skall exkluderas, klicka på plusknappen. Ett nytt fönster öppnas:

Exkludera länk

Fyll i länkadress samt ange begränsning. Det finns tre olika typer av begränsningar:

• Lika med - länken är identisk med det man anger i fältet länkadress
  • Startar med - länken startar med det man anger i fältet länkadress
  • Innehåller - länken innehåller ett ord som man anger i fältet länkadress

Ta bort en länk

För att ta bort en länk som ligger i listan, markera den och klicka på minusknappen.

Ändra en länk

För att ändra en länk som ligger i listan, markera den och klicka på knappen Egenskaper.

Schemaläggning av länkkontroll

Det går att ställa in att systemet automatiskt kontrollerar så att alla länkar är hela på förutbestämda tidpunkter. Detta gör man genom att kryssa i denna ruta och klicka på knappen Inställningar. Ett nytt fönster öppnas:

Skärmdump på länkkontroll exempel

Aktivera

Kryssa i denna om man vill schemalägga en länkkontroll. Fyll sedan i starttid och välj upprepning i listan. Det finns följande intervall att välja på:

• Varje timme
  • Varje dag
  • Varje vecka
  • Varje månad

Direktkontroll

Klicka på knappen Kör länkkontoll nu om man vill ha en kontroll av länkar på en gång, inte schemalägga en rapport.

Notifiering

Under fliken Notifiering kan man bestämma vem som ska få e-postmeddelandet med rapporten från länkkontrollen. Som standard är webbplatsansvarig ikryssad. Det finns följande val:

• Serveransvarig - den adress som är uppsatt under Egenskaper för webbplats -> Meddelanden -> Serveransvarig.
  • Webbplatsansvarig - den adress som är uppsatt under Egenskaper för webbplats -> Meddelanden -> Webbplatsansvarig.
  • Redaktörer - E-postadress från ett systemvärde eller ett användarmetadata.
  • Senast publicerad av - E-postadress från den som senaste publicerade sidan.
  • Annan e-postadress - Valfri adress som man fyller i textfältet.

Ett e-postmeddelande kommer att skickas till angivna adresser innehållande en lista över felaktiga länkar.

Notifiering länkkontroll

E-postmeddelandet som skickas ut från länktestet använder det språk som finns uppsatt på webbplatsen.

Länkutseende

Visa ikon brevid externa länkar

När en extern länk visas så visas en ikon som ett fönster med en pil i anlutning till länken:

Skärmdump på länkutseende exempel

Visa ikon brevid länkar som öppnas i nytt fönster

När en länk öppnas i ett nytt fönster visas en ikon med dubbla fönster:
Skärmdump på länkutseende exempel
Om det är en extern länk som öppnas i nytt fönster visas en ikon med dubbla fönster med en pil:
Skärmdump på länkutseende exempel

Visa ikon brevid kända filtyper

När en länk går till en fil av känt format visas olika ikoner i anslutning till länken. Det finns ikoner för PDF, Excel, Word och PowerPoint. Det går att lägga till fler ikoner under Utseende -> Filikoner.
Skärmdump på ikoner för kända filtyper

Visa filbeskrivning och storlek bredvid kända filtyper

Visar namn på filtypen samt storleken bredvid kända filtyper.
Skärmdump på filbeskrivning och storlek för kända filtyper

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Egenskaper för webbplats"