Hjälpwebb

Publicera - fliken Allmänt

fliken Allmänt på publicera

Datum och tider

Här kan du styra tidpunkten för publicering om du inte vill publicera på en gång eller om du har ett bestämt datum när du vill avpublicera sidan.

skärmdump exempel på publicera senare

Om du letar efter manipulera publiceringsdatumet så gör du detta under Egenskaper på sidan/artikeln.

Publicera sidan vid ett senare tillfälle

Om sidan ska publiceras vid ett senare tillfälle, markera detta alternativ och ange tid och datum. Klicka på ikonen för kalendern så kan du välja datum i en kalender eller fyll i datumet själv i det vita fältet. Sidan kommer då att publiceras vid det tillfälle du har angett.

I navigatorn syns det att sidan har en tidsstyrd publicering genom att den får en "klock-ikon" Se nedanstående exempel.

Ikon för schemalagd publicering

Om någon av de ovanliggande sidorna inte är publicerad kommer det också att visas ett "paustecken" på sidan. Detta innebär att sidan kommer att publiceras när alla de ovanliggande sidorna publiceras.

Avpublicera sidan vid ett senare tillfälle

Om sidan ska avpubliceras automatiskt vid ett speciellt datum markera, detta alternativ och ange tid och datum. Klicka på ikonen för kalendern så kan du välja datum i en kalender eller fyll i datumet själv i det vita fältet. Sidan kommer då att avpubliceras vid det tillfälle du har angett.

I navigatorn syns det att sidan har en tidsstyrd avpublicering genom att den får en "pausknapp" Se nedanstående exempel.

avpublicera vid senare tillfälle

Avbryta publicering och avpublicering

För att avbryta en schemalagd publicering så klickar du på Publicera-knappen. Ett meddelande visas då och du kan avbryta schemaläggningen, om du har behörigheten: Låsa upp publiceringslås

Sidor med schemalagd publicering går inte redigera utan att då avbryts schemaläggningen. Sidor som däremot är schemalagda för avpublicering går redigera och publicera om.

Aktivera tidpunkt för påminnelse att se över innehållet

skärmdump tidsstyrning se över innehåll

Påminnelse använder du för att bli notifierad om att en sida behöver ses över efter en viss tid då det gått ett tag sedan den publicerades. Notifieringen via mail innehåller en länk till sidan. Mottagaren kan då klicka på länken, läsa igenom innehållet och bestämma om något ska ändras, om sidan ska publiceras på nytt (godkänna befintligt innehåll) eller avpubliceras. På detta sätt hålls sidorna uppdaterade med rätt innehåll.

Det går att ställa in centralt att denna ruta ska vara ikryssad som standard. Det är bra om ni exempelvis har en kvalitetspolicy där alla sidor ska granskas efter en viss tid. Inställningen är bara en rekommendation och det går att avmarkera rutan i publiceringsdialogen för att slippa påminnelse.

Vem får påminnelsen?

  • Inställd mottagare - Den som är inställd på webbplatsen som mottagare under Webbplatsinställningar-> Funktioner -> Bäst före
  • Publiceraren - I första hand den som publicerar sidan, om denna har sin e-postadress inlagd i katalogtjänsten
  • Webbplatsansvarig - Om webbplatsansvarig är uppsatt på webbplatsen
  • Serveransvarig

När kommer påminnelsen?

Systemet föreslår 6 månader framöver om detta inte ändras centralt, se centrala inställningar för bäst-före.

Har du kryssat i rutan så står detta datum kvar (systemet föreslår alltså inte ett nytt datum) men du kan ändra datumet om du vill.

Kortnamn

Om du har en URL-stil som innehåller kortnamn så visas också fältet Kortnamn där du kan ge sidan det kortnamn du önskar:

skärmdump kortnamn

Pliktleverans av elektroniskt material

Om du har behörighet kan du avgöra om denna sida ska ingå i pliktleveransen till Kungliga Biblioteket. Här kan du läsa mer om e-pliktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Publicera för e-plikt"

Notifiering

Skicka notifiering till prenumeranter

Skicka notifiering till prenumeranter

Detta val syns endast om prenumeration är uppsatt på den aktuella sidan.

Används i samband med prenumeration och när du vill skicka ut en notifiering till prenumeranterna. Kryssa i rutan "Skicka notifiering till prenumeranter" och fyll i ett meddelande i rutan.

Kvalitetskontroll

Om länktest, tillgänglighetstest och/eller valideringstest vid publicering är aktiverat centralt, startar dessa när du klickat på publicera-ikonen. Om alla länkar fungerar, om sidan validerar och inte har några tillgänglighetsfel blir det "grönt".

Kvalitetskontroll exempelbild

Om det är ett länkfel, valideringsfel eller tillgängllighetsfel blir fliken Allmänt brunmarkerad:

Brun flik för att indikera fel på en kvalitetskontroll

Länkkontroll

Om det finns felaktiga länkar på sidan visas en annan vy:

Exempelbild trasig länk

Klicka på länken Visa detaljer för att få en rapport över felaktiga länkar.

exempelbild länkfelsrapport

I detta fall så har modulen Ingress en felaktig länk. En länk med en felaktig adress.

Fortsätt trots länkfel är en behörighet och alla har inte detta val. Om du saknar behörigheten kommer publiceraknappen vara inaktiv tills du rättat till den felaktiga länken.

W3C-valideringskontroll

Kontrollerar om koden på sidan validerar. Om sidan inte validerar visas "rött resultat":

Klicka på länken Visa detaljer. Då kommer du till W3C validator där du kan läsa mer om valideringsfelen:

W3C

Tillgänglighetskontroll

Kontrollerar tillgänglighetsregler vid publicering, exempelvis att rubriknivåer kommer i rätt ordning, att tabeller följer vissa regler osv. Läs mer om vad som kontrolleras i tillgänglighetskontrollen här.

Klicka på länken Visa detaljer om sidan visar ett "rött resultat". Då visas mer informatiom om felet:

Exempelbild tillgänglighetskontroll när den visar fel

Klicka på Visa detaljer om sidan visar ett "rött resultat".

Publicera

Denna klickar du på om du vill publicera ut sidan - så att den visas online. Om du väljer att inte publicera sidan så visas den enbart i redigeringsläget. Exempelvis om du gör ett utkast till en sida så kanske den inte ska publiceras på en gång.

Publicera och visa

Denna klickar du på om du vill publicera ut sidan och dessutom besöka den online. Det blir samma effekt som att klicka på Klar-ikonen i sidolisten.

Avbryt

Avbryter den pågående publiceringen och du är åter i redigeringsläget.

Denna sida publicerades: 2017-02-07

Skriv ut PDF-avsnitt

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Missa inga nya rön, tips och tricks! Prenumerera på insite!

Hitta till oss!

SiteVision AB (huvudkontor)
Vasagatan 10
702 10 Örebro

Info: 019-17 30 30
Support: 019-17 30 39

Senaste Tweets