Lägg till metadatafält - Avancerat

Metadatafält använder du för att begränsa specifika metadata till sidor som bygger på en viss mall. Du lägger till metadatafältet under Webbplatsinställningar och aktiverar det på en eller flera mallar efter behov.

Under fliken Avancerat kan göra inställningar för arv, sökindexet och om/hur metadatat ska visas i sidans källkod.

Så här gör du

1. Fyll i en identifierare för metadatafältet.

Identifieraren är ett namn som SiteVision använder internt för till exempel moduler och det interna API:et. Identifieraren kan även visas extern i sidans källkod. Du använder med fördel endast tecknen a-z och 1-9 när du namnger din identifierare.

Exempel på egen identifierare.

Du kan skriva ett Dublin Core-namn som identifierare på sidan. Följande Dublin Core-värden får du automatiskt av SiteVision om webbsidan har kodstandarden HTML 5 :

1. <meta name="dcterms.identifier" content="http://minwebb.se/>
      <meta name="dcterms.language" content="sv" />
      <meta name="dcterms.format" content="text/html" />
      <meta name="dcterms.type" content="text" />

Exempel på identifierare med Dublin Core.

2. Bocka i "Visa fältet i sidans källkod" för att skriva ut metadatavärdet i sidans kod. Ett fält fälls ut där du kan skriva in ett schema för metadatavärdet.

När du skriver ut metadatavärdet i sidans källkod kan du skicka med information om sidan, till exempel en beskrivning av sidans innehåll (dc.description). Fältet för schema lämnar du vanligtvis tomt. Du kan behöva fylla i ett schema för xml vid kopplingar mot externa system.

3. Bocka i rutan "Indexera fältet i sökmotorn" för att göra metadatavärdet sökbart. Du ser ett nytt val - "Gör fältet sökbart som innehåll på sidan".

4. Bocka i rutan "Gör fältet sökbart som innehåll på sidan" för att indexera metadatavärdet som innehåll.

När ett metadatafält indexeras av SiteVision kommer det gå att söka på det i sökmoduler i SiteVision och via det publika API:et. Om fältet får infogas i textmoduler kan det vara bra att även göra det sökbart som innehåll på sidan. Värdet kommer då hanteras som vanlig text vid sökningar.

5. Välj det alternativ för arv som passar bäst för metadatavärdets ändamål.

För att ärva vidare det metadatavärde du gav metadatafältet när du skapade det väljer du alternativet Förvalt.

Ej förvalt
    innebär att användaren måste fylla i ett nytt metadatavärde på varje sida, men att värdet sedan ärvs nedåt om inget annat anges. Om du väljer alternativet Ej möjligt måste redaktören ange ett unikt metadatavärde på varje sida. Det går då inte att på något sätt få med ett värde till en underliggande sida.

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Hantera webbplatsinställningar"