Lathund Ordförklaringar

I SiteVision går det att lägga till ordförklaringar som bygger på metadata och sök. Antingen kan du lägga till ordförklaringarna som metadatavärden eller i ett arkiv.

Ordförklaringarna blir markerade med en viss färg (beroende på om de är förkortningar, akronymer eller ordförklaringar) och understrukna med en streckad linje i de moduler som önskas. Klickar besökaren på ordet kommer de till en sida där ordet förklaras.

Steg 1. Skapa metadatafält

1. Markera webbplatsen och välj Egenskaper. Under Allmänt, gå till fliken Metadata.

2. Klicka på plusknappen Lägg till metadata.

Skärmdump på metadata för webbplatsen

3. Lägg till ett metadatafält för ord. Välj Koppling till textmodul och fyll i fälten Beskrivning och Namn.

Skärmdump på metadataval

4. Växla över till fliken Modul. Fyll i namnet på textmodulen som finns i den mall som ska användas vid ordförklaringar. Om textmodulen i mallen heter "Ord" så fyller du i detta under alternativet Hämta från modul med namn. Klicka OK.

Skärmdump på metadatafältet Koppling till textmodulFörstora bilden
Skärmdump på Innehåll

Mallen för ordförklaringar

5. Klicka på knappen Lägg till metadata igen (se steg 2).

6. Lägg till ett metadatafält för ordförklaring. Välj återigen Koppling till textmodul och fyll i fälten Beskrivning och Namn.

Undvik å-ö och konstiga tecken i Namnfältet.

Skärmdump på val av metadatafält

7. Växla över till fliken Modul. Fyll i namnet på textmodulen som finns i den mall som ska användas vid ordförklaringar. Om textmodulen i mallen heter "Förklaring" så fyller man i detta under alternativet Hämta från modul med namn. Klicka OK.

Skärmdump på metadatat envalsalternativ

8. Klicka på knappen Lägg till metadata igen (se steg 2).

9. Lägg till ett metadatafält för ordförklaringstyp. Välj Envalsalternativ och fyll i fälten Beskrivning och Namn.

Skärmdump på metadatadefinition för ordförklaringstyp

10. Växla över till fliken Alternativ. Klicka på plusknappen för att lägga till alternativ. Alternativen kan vara förkortning, akronym eller ordförklaring (beroende på vad som ska användas på webbplatsen).

Skärmdump på fliken Alternativ för metadatat envalsalternativ

11. Under fliken Sök, kryssa i alternativet Indexera fältet i sökmotorn. Klicka OK.

Skärmdump på fliken Sök för Envalsalternativ

12. Under fliken Inställningar, kryssa i att Arv ej möjligt (Värde måste anges på alla sidor).

Inställningar ordförklaringar

Steg 2. Ställ in ordförklaringar

1. Markera webbplatsen och välj Egenskaper.

2. Välj Webbplatsinställningar och fliken Ordförklaringar längst bort.

Skärmdump på Webbplatsinställningar

3. Fyll i följande:

Aktivera automatiska ordförklaringar

Denna ruta kryssas i för att aktivera ordförklaringar på hela webbplatsen.

Minuter mellan uppdatering av ordlistan

Funktionen bygger på metadata och sök. Efter att en ny ordförklaring lagts till måste ett nytt sökindex byggas upp. Standard är att funktionen bygger ett nytt sökindex varje timme. Här går det att minska eller öka denna tid. Om lite förändringar görs på ordförklaringar, ställ gärna upp denna tid för uppdatering.

Ord

Här väljer du det metadatafält som skapats för ord (se steg 1, punkt 3).

Ordförklaring

Om du vill visa förklaringen i en tool-tip (när man för musen över ordet) så välj det metadatafält som skapats för förklaringen (se steg 1, punkt 6).

Välj moduler

Klickar du på denna knapp så visas en lista över alla moduler i SiteVision. Välj de moduler som ordförklaringarna ska gälla för, exempelvis textmodulen, tabellmodulen och nyhetsmodulen.

Markera bara första träffen av varje ord per sida

Denna kryssar du i om enbart första förekomsten av ordet ska markeras som ordförklaring. Annars kan det bli mycket understrukna ord.

Markera även ord i moduler i mallen

Om du vill att förklaringarna ska visas även för moduler som ligger i mallar så väljer du att kryssa i denna ruta.

Använd egen mall för presentation

Här kan du ändra utseendet för hur förkortningar, akronymer och ordförklaringar visas. Som standard visas orden på följande sätt:

Förkortning

En röd streckad linje under ordet:

Skärmdump på förkortning exempel

InternetExplorer (under version 7) har en bugg som gör att förkortningstaggen inte tar CSS-inställningar vilket innebär att understrykningen inte visas.

Akronym

En grön streckad linje under ordet:
Skärmdump på akronym exempel

Ordförklaring

En blå streckad linje under ordet.
Skärmdump på Ordförklaring exempel

Aktivera förkortningar/akronymer/ordförklaringar

Här väljer du vilka typer av förklaringar som du vill visa på webbplatsen. Vill du enbart visa förkortningar så kryssar du i den rutan och i fältet Definition välj det metadatafält som skapades under steg 1, punkt 9.

En akronym är en förkortning av varje ingående ords inledande bokstav tex IKEA (I står för Ingvar, K för Kamprad, E för Elmtaryd och A för Agunnaryd)

Skärmdump på fönstret ställ in förkortningar

Under fältet Värde fyller du i exakt det värde du angav för förkortningar (i detta fall Förkortning). Klicka OK.

Vill man även visa akronymer och ordförklaringar upprepa inställningar för Definition samt anger rätt Värde.

Steg 3. Markera ord som förkortningar, akronymer eller ordförklaringar.

Använd en vanlig sida eller lägg de specifika orden i ett arkiv. I detta exempel ligger orden i ett arkiv.

Sidorna eller arkivet där ordförklaringar ligger måste vara publikt för att ordförklaringarna ska fungera.

1. Markera arkivet och skapa en ny artikel.
Skärmdump på Navigatorn

Tips! Om du vill att orden ska visas i arkivet (i redigeringsläget) så måste du ändra metadatat på arkivet. Normalt visas artiklarna med publiceringsdatum samt det som står i textfältet Rubrik. I vår mall finns inget textfält Rubrik, därför måste vi ändra så att den visas textfältet Ord istället. Gör så här:

a. Markera arkivet och välj Egenskaper.

b. Välj fliken Metadata. Leta reda på metadatafältet Artikel Rubrik.

c. Klicka på egenskapsikonen till höger. Ett nytt fönster öppnas, "Ändra".

d. Välj fliken Modul. Här står det "Hämta från modul med namn: Rubrik" - skriv istället Ord.

e. Klicka OK. Klart!

2. Använd mallen för ordförklaringar (eller där de metadatafält finns uppsatta som skapades under steg 1).

3. Fyll i fälten Ord och Förklaring.

Skärmdump på Navigatorn och Ordförklaringsarkiv
4. Publicera. På steget med metadata, fyll i ordförklaringstyp.
Skärmdump på steg i publiceringsguiden
5. Klart. Nu visas ordet som en streckad understruken länk på webbsidan.
Skärmdump på Ordförklaring exempel
6. Upprepa steg 1-4 och fyll i exempelvis IKEA. Fyll i ordförklaringstyp Akronym.
7. Klart! Nu visas ordet som en streckad understruken länk på webbsidan.
Skärmdump på Ordförklaring exempel
8. Fortsätt att lägga till ord, förklaringar och ordförklaringstyper.