Urval

Under fliken Urval ställer man in begränsningar i form av typ, omfång och metadata.

Skärmdum på fliken urval

Typbegränsning

Här väljer man i vilka typer man vill göra sökningen. Det går att välja sidor, artiklar, bilder, filer och/eller struktursidor. Alla typer är ikryssade som standard.

Omfångsbegränsning

För att begränsa sökningen till vissa delar av webbplatsen exempelvis en delgren eller en mapp i filarkivet så kan man ställa in detta här.

Begränsa vilka strukturer som ska ingå i sökning

Klicka i rutan och klicka på plusknappen för att lägga till en begränsning.

Begränsa omfång
Ett nytt fönster öppnas:
Omfångsbegräsning

Här går det att välja om begränsningen ska gälla sidor, filer eller bilder. Peka ut den mapp eller gren som skall ingå i sökningen.

• Navigator/sidor - klicka på Bläddra och peka ut en delgren i navigatorn.
  • Filarkiv - klicka på Bläddra och peka ut en mapp i filarkivet.
  • Bildarkiv - klicka på Bläddra och peka ut en mapp i bildarkivet.

Väljer man en begränsning exempelvis en mapp med sidor så kommer sökmodulen att söka ENBART i denna mapp.

Tänk på att omfångsbegränsningen måste matcha typbegränsningen! Du får inga träffar om du valt att söka enbart i sidor och sedan under omfång pekar du ut en mapp i bildarkivet.

Metadatabegränsning

För att begränsa sökningen till ett visst metadata så kan man ställa in detta här.

Begränsa vilka sidor som ska ingå i sökning utifrån metadata

Klicka i rutan och klicka på plusknappen för att lägga till en metadatabegränsning. Exempelvis om sökmotorn enbart ska visa träffar som är märkta med metadatavärdet Lathund för metadatafältet Informationstyp.

Metadatabegränsning

Kombinering

Här kan man välja en kombination för metadatabegränsningar:

• Alla villkor måste vara uppfyllda
  • Inget villkor får vara uppfyllt
  • Minst ett villkor måste vara uppfyllt

Exempel 1. Man har ställt in en metadatabegränsning för metadata Informationstyp och värdet Lathund samt metadata Ämne och värde Webb. Anger man att ALLA villkor måste vara uppfyllda så kommer man bara få sökträffar på sidor som har värdet Lathund (för metadata Informationstyp) OCH värdet Webb (för metadata Ämne).

Exempel 2. Man har ställt in en metadatabegränsning för metadata Informationstyp och värdet Lathund. Anger man att INGET villkor får vara uppfyllt så kommer man inte att få sökträffar på de sidor som har värdet Lathund (för metadata Informationstyp).