Avancerat

Skärmdump på fliken Avancerat

Sökindex

Använd eget index

Om du har skapat ett eget sökindex på webbplatsen (eller servern) så går det att peka ut det här för att sökmodulen ska göra sökningar i det istället för det vanliga indexet.

Denna inställning finns enbart om du har licens för "Sökpaket 2".

Fält för sökordsförslag

Här kan du bestämma om sökordsförslagen ska visa namn på sidor eller titel.

Fält för träffrubrik

Här kan du bestämma om träffrubriken ska hämta värdet från titelfältet eller namnfältet.

Behörighetskontroll

Här bestämmer du hur behörighetskontrollen av sökträffarna ska ske. De val som finns är:

• Tidig kontroll (via behörighetsinformation i sökfrågan)
  • Sen kontroll (via filtrering av sökresultatet)

Detta är en prestanda-relaterad inställning. Det är prestandakrävande (tid/minne) att i efterhand kontrollera alla sökträffar i ett sökresultat. Standardinställningen är tidig kontroll.

Att använda sen kontroll kan dock vara nödvändigt om tidig kontroll inte kan användas. Ett exempel på ett sådant potentiellt fall är om det finns IP-adressområden uppsatta på webbplatsen. Dessa gör att vissa icke inloggade användare (via sitt IP-nummer) kan få rätt att läsa vissa sidor - trots att de inte är publika. Används tidig kontroll så får icke inloggade användare endast upp publika sidor/filer/bilder i sitt sökresultat.

Noggrannhet antal träffar

Brytpunkt exakthet

Här ställer du in en övre gräns för exakthet. Standardvärdet är 20 träffar. Det vill säga om sökresultatet innehåller mer än 20 träffar så behöver det inte visas exakt men är det 20 träffar eller under ska det exakta antalet visas.

Detta är en prestanda-relaterad inställning. Det är prestandakrävande (tid/minne) att kontrollera det "exakta" antalet träffar för ett stort sökresultat. Dock kan man behöva ställa upp brytpunkten om exaktheten är viktig eller avviker för "mycket" för vissa användare (vissa användare kanske inte har behörighet att se vissa träffar i sökresultatet).

Sökfråga

Använd wildcard-sökning

Denna inställning innebär att enkla sökord automatiskt görs om till wildcard-uttryck. Detta görs för att utöka träffbilden, det vill säga fler sökträffar - oavsett ordändelse.

Om exempelvis besökaren anger sökfrågan "modul" så görs den faktiska sökningen på "modul" OCH "modul*".

Om besökaren anger en sökfråga med flera ord, exempelvis "modul innehållande frågor" så görs den faktiska sökningen på "modul" OCH "innehållande" OCH "frågor" OCH "frågor*". Det vill säga att wildcard-sökningen sker enbart på det sista ordet om besökaren anger fler ord.

OBS! Denna inställning bör alltid aktiveras om modulen är utpekad som resultatmodul av modulen "Sökruta för person och innehåll"

Urval

Genom att ange en egen extra filterfråga så är det möjligt att begränsa de sökträffar som besökaren ska se ytterligare. Enbart de sökträffar som uppfyller den ställda sökfrågan samt filterfrågan kommer att visas i sökresultatet.