1.1 An image/applet/map/object element should have some descriptive text: an alt or longdesc attribute.

Översättning

Tillhandahåll ett textalternativ för varje element som inte är text. Detta innefattar:

• Bilder
  • Grafiska representationer av text (inklusive symboler)
  • Klickbara bilder (imagemap)
  • Animeringar (exempelvis animerade GIF:ar)
  • Scriptprogram (applets) och andra program
  • Ljudfiler, ljudspår till video- och filmklipp, och video- och filmklipp.

Innebär

Detta innebär exempelvis att man använder beskrivningstext (alt) för bilder, imagemap, multimedia. Exempelvis för en bild:

Bildbeskrivning

För god tillgänglighet ska samtliga meningsbärande grafiska objekt beskrivas med alt-text.

• Skriv korta alt-texter på max 100 tecken som talar om vad bilden är/vilken funktion den har.
  • Undvik att skriva att det är en bild - det sköter webbläsaren.
  • Om bilden innehåller text är den texten oftast lämplig som alt-text.
  • Bilder som är länkade till ett annat dokument bör ha en alt-text som beskriver vart länken leder, vanligtvis den text man skulle använda som länktext om bilden inte fanns.