Infogamenyn i förenklat redigerinsläge

Under denna meny kan du infoga andra typer av punktlistor, specialtecken, citat och språk.

Infoga

Punktlista

När man klickar på ikonen för punktlista så infogas alltid den vanliga svarta punktlistan. Om man vill ändra den punktlistan till en numrerad lista, markera listan och välj Infoga -> Punktlista-> Numrerad lista.

Det går också att ställa in egna punktlistetyper på webbplatsen. Detta gör man centralt under Egenskaper för webbplats->Utseende ->Punktlistor. Om en administratör har ställt in alternativa punktlistor kan man byta utseende på den vanliga punktlistan till någon annan typ. Det gör man också under Infoga -> Punktlista->Välj den punktlista du vill använda.

Infoga punktlistetyp

Återgå till "vanliga punktlistan"

Om man valde exempelvis Numrerad lista och ångrar sig så kan man återgå till den "vanliga punktlistan" genom att välja Vanlig punktlista.

Specialtecken

Om du vill infoga ett specialtecken så väljer du detta alternativ. Markera var specialtecknet ska infogas i texten och välj sedan det tecken som ska infogas. Följande tecken finns:

• Hårt mellanslag
  • Hårt bindestreck
  • Mjukt bindestreck
  • Copyright
  • Grader
  • Dubbelpil vänster
  • Dubbelpil höger
  • Promilletecken
  • Euro
  • Registrerat varumärke
  • Varumärke
  • Kort tankstreck
  • Långt tankstreck
  • Upphöjd etta
  • Upphöjd tvåa
  • Upphöjd trea
  • Versala Pi
  • Gemena Pi
  • Mindre än eller lika med
  • Större än eller lika med

Citat

Kortare citat

Markera ett ord eller ett stycke och välj detta alternativ. Citatet visas med citattecken:

Företaget AB har etablerat sig i Sverige

Blockcitat

Blockcitat kan användas när man vill citera ett längre stycke text.

Markera texten och välj ikonen Infoga->Blockcitat. För att avsluta blockcitatet, ställ markören på ny rad och tryck backspace.

Nunc vel enim nisi. Etiam molestie mi vitae scelerisque finibus. Donec lobortis felis sed volutpat ultricies. Pellentesque mattis porta ante a accumsan. Cras tempus nulla sed nisl condimentum iaculis. Sed ligula augue, lobortis ac pharetra semper, vulputate id quam.

Blockcitat visas med ett citattecken samt ett indrag från vänstermarginalen, vilket ger bra läsbarhet.

Ta bort citat

Ha markören någontans i citatet och välj detta alternativ för att ta bort citatmarkeringen.

Språk

Uppmärkning av språk på ett korrekt sätt (med lang-attribut) behövs för att uppläsande hjälpmedel ska kunna skifta språk och för att sökmotorer ska kunna hitta information på ett visst språk.

För att ställa in språk på ord/meningar i texten så markerar man dessa ord och väljer Infoga-> Språk -> Ange språk.

Skärmdump på Ange språk

Ett nytt fönster öppnas där man får välja språk i en lista.

Skärmdump på fönstret Välj språk

För att se att ett ord är markerat med ett språk så kan man hålla musen över det. Det visas då en grå bakgrund som hover-effekt på ordet.

Grå bakgrund när man för musen över ord med språk valt

Grå bakgrund när man för musen över ord med språk valt

Om man vill kontrollera om det finns ett språk uppsatt på ett ord så markerar man ordet och väljer Infoga-> Språk .

Om ett språk är valt så visas det överst i listan med utgråad text.

Skärmdump på Valt språk

För att ta bort språk, markera ordet och välj Infoga -> Språk- >Ta bort språk.