Onlinehjälpen

Dekorationsmallar

Under dekorationsmallar kan man se befintliga dekorationsmallar som finns på webbplatsen. I detta läge bygger man också upp nya dekorationsmallar som man sedan kan aktivera på webbplatsen.
Skärmdump på dekorationsmallar i navigatorn

För att se dekorationsmallarna krävs behörigheten "Visa dekorationsmallar".

En dekorationsmall sparar inställningar från flera moduler/layouter. Om du bara vill spara inställningar från en modul/layout - använd en dekoration istället.

Skapa ny dekorationsmall

I denna vy kan man skapa nya dekorationsmallar.

1. Klicka på första ikonen i verktygsfältet Skapa ny och välj alternativet Dekorationsmall. Ge dekorationsmallen ett namn.

Skapa ny dekorationsmall

2. Under innehåll visas nu en dekorationsmallyta. Högerklicka på denna för att lägga till layouter med de dekorationsegenskaper som ska sparas.

Skapa ny layout på dekorationsmallen

3. Bygg upp det utseende som önskas med hjälp av layouter och moduler.  Dekorationsmallen sparar inställningar som bakgrund/avstånd/kantlinjer osv från flera moduler/layouter.

Exempelvis om du vill ha rundade hörn så kan du lägga till bilder som bakgrunder på olika layouter som flödar.

4. Markera sedan den plats där man ska få lägga till innehåll i dekorationen (dvs där redaktören ska få lägga till information). Detta gör man genom att högerklicka och välja alternativet Lägg till dekorationsinnehåll.

Lägg till dekorationsinnehåll
Nu visas en markering under innehåll där redaktören får lägga till innehåll.
Skapad dekoration

4. Publicera dekorationsmallen. Precis som sidmallar måste dekorationsmallen publiceras för att den ska visas i online. Det går också att avpublicera en dekorationsmall (dekorationen visas inte längre online, i listan över dekorationsmallar får den ikon för avpublicerad (rött kryss).

5. Växla över till Navigatorn. För att redaktörer ska kunna använda denna dekoration måste den aktiveras på webbplatsen. Detta gör man under Egenskaper för webbplats -> Utseende ->Dekoration. Klicka på plusknappen för att lägga till dekorationen:

Lägg till dekoration på webbplatsen

Ett nytt fönster öppnas där man får peka ut den dekorationsmall som ska aktiveras på webbplatsen.

Aktivera dekorationen runda hörn
När denna är aktiverad så visas den i listan över dekorationer när man högerklickar på en modul/layout och väljer Använd dekoration.
Välj dekoration
Resultatet blir:
Resultat av dekoration

För att skapa nya dekorationsmallar krävs behörigheten "Skapa dekorationsmall".

Sidan uppdaterad:

Nästa generations publiceringsverktyg är här!

se-sto-pio-sv5-2.sitevision-cloud.net
3.21.231.245