Relativa mått

Måttenheterna em och procent är relativa, dvs de anpassar sig vid förstoring/ förminskning (zoomning) av en webbsida. Relativa mått är att föredra då de ger ökad tillgänglighet för exempelvis synskadade.

För marginaler och avstånd bör em användas, istället för procent, eftersom em ger korrekta förhållanden mellan olika delar av webbsidan.

BODY

Formatmallen BODY ligger till grund för alla andra formatmallar på webbplatsen.  BODY bör anges i måttenheten em.

BODY går inte att använda i moduler på sidorna. Den bör därför placeras långt ner i listan med formatmallar. Ligger den överst blir det problem när exempelvis nya textmoduler läggs till på sidorna eftersom den översta formatmallen väljs automatiskt.

Formatmallen BODY följer med som standard vid skapande av nya webbplatser.

Nya webbplatser

Vid skapanadet av en ny webbplats är formatmallen BODY inställd på relativa mått (förinställd på 0.75em som motsvarar cirka 12px). Övriga tre formatmallar, som följer med, är inställda på procent med BODY som utgångspunkt. För övriga formatmallar som skapas (rubrik-, tecken- och styckeformatmallar) sätts procent som måttenhet.

Exempelvis:

Använd följande formel för att räkna om pixlar till relativa mått (em).

måttet i pixlar / 16 (konstant) / BODY = em

11(pixlar)/16 (konstant)/0,7 (em) ≈ 0,98em

11 pixlar motsvarar alltså 0,98 em

Äldre webbplatser

Äldre webbplatser (äldre än version 3.0) saknar BODY som förinställning. Följ guiden för att lägga till BODY eller för att ändra på BODY-storleken på en nyare webbplats:

1. Markera formatmallen BODY eller skapa en ny formatmall om BODY saknas.

2. Klicka på Egenskaper. Ange storleken för BODY i måttenheten em i storleksrutan. För en storlek som motsvarar 12px, ange 0.75em.

12px/ 16 (konstant) = 0.75 em

Skärmdump på formatmall med relativa mått

Inget mellanslag mellan 0.75em. Använd punkt, inte kommatecken.

Ställ in att formatmallen ska vara omskalbar och gör eventuella övriga inställningar (typsnitt, färg, radavstånd mm).

3. Ange BODY som Typ under fliken Inställningar.

4. Gå till fliken Länkar. Bocka i att länkar ska vara understukna.

Markera sedan ett alternativ i taget. Klicka på respektive knapp till höger för att öppna inställningarna. Alla länkegenskaper ska sättas till 100% för den här formatmallen.

Skärmdump på formatmall Body

5. Ange vilka moduler som ska få tillgång till formatmallen. Välj samtliga moduler för BODY.

6. Ange vilka roller som ska få tillgång till formatmallen. Välj samtliga roller för BODY.

7. Ge formatmallen CSS-klassnamnet "dummybody".

Under Egen stil går det att lägga till egna CSS-inställningar för formatmallen. Vi lämnar fältet tomt för BODY.

Ingen formatmall får ha CSS klassnamn BODY.

8. Nu är formatmallen BODY färdig och nya formatmallar kan skapas. Eventuella befintliga formatmallar utgår nu från BODY.