Under fliken Inställningar finns ytterligare inställningar för formatmallen:

Skärmdump på fliken Inställningar

Typ

Här anges om anges om formatmallen ska kodas som en rubrikformatmall, styckeformatmall, teckenformatmall eller BODY.

Rubrikformatmall

Ur tillgänglighetssynpunkt är det viktigt att i koden ange vilken rubriknivå en rubrik tillhör. Även den hierarkiska ordningen för användningen av rubriknivårerna är viktig.

Det går att välja sex olika nivårer av rubriker där h1 är den högsta och h6 är den lägsta i hierarkin. Det innebär att en rubrikformatmall som sätts som h1 används som huvudrubrik. En rubrikformatmall som sätts som h2 används som underrubrik osv.

Primär rubriknivå

Det går att ha flera olika rubrikformatmallar för samma nivå på en webbplats. Exempelvis kan det finnas behov av tre olika underrubriker. Ange då med hjälp av kryssrutan vilken av de tre rubrikformatmallarna som ska vara primär, dvs användas vid inklistring och matchning av text med korrekta rubriknivåer från Word.

Endast en primär rubriknivå kan anges per rubriknivå. Om flera formatmallar inom samma rubriknivå sätts som primära kommer den senast ibockade användas.

Det finns kortkommandon för rubrikformatmallar. De kan användas i text- och tabellmoduler.

CTRL + 1 För att få rubriknivå 1
CTRL + 2 För att få rubriknivå 2
CTRL + 3 För att få rubriknivå 3
CTRL + 4 För att få rubriknivå 4
CTRL + 5 För att få rubriknivå 5
CTRL + 6 För att få rubriknivå 6
CTRL + 0 För att återgå till den formatmall som ligger högst upp bland alla formatmallar (normalt brödtext).

I de fall flera formatmallar finns för samma rubriknivå gäller kortkommandot för den rubrikformatmall som ligger överst i listan.

Styckeformatmall

En styckeformatmall anger teckenformateringen för ett helt stycke text. Formatmallar som anges som styckeformatmallar kommer innefattas av html-taggen <p> (paragraf) i koden.

Vid skapande av en ny formatmall är typen styckeformatmall förvald eftersom det är den vanligaste typen.

Om man ändrar ett ord i ett textstycke till en formatmall som är märkt som en styckeformatmall så kommer hela stycket att påverkas och bli av denna formatmall.

Teckenformatmall

En teckenformatmall anger teckenformateringen för enstaka ord och/eller tecken i ett stycke.

Det finns fyra olika teckenformatmallar där <span> är den som är vanligast förekommande:

• <span> - För textintervall
  • <sub> - För nedsänkt text
  • <sup> - För upphöjd text
  • <code> - För programkod

BODY

Typen BODY anger den formatmall som ligger till grund för alla andra formatmallar på webbplatsen. Det får endast finnas en formatmall av typen BODY och den kan inte användas i moduler på sidorna.

BODY går inte att använda i moduler på sidorna. Den bör därför placeras långt ner i listan med formatmallar. Ligger den överst blir det problem när t.ex nya textmoduler läggs till på sidorna eftersom den översta formatmallen väljs automatiskt.

Formatmallen BODY följer med som standard vid skapande av nya webbplatser.

Inställningar för rubrik- och styckeformatmall

Här görs inställningar av marginaler för rubrik- och stryckeformamallar. Använd med fördel ett relativt mått som em eller procent. Det ger en marginal som ser likadan ut oavsett om webbsidan förstoras eller förminskas (zoomas).

Vid skapande av en ny formatmall, jämför inställningarna i den nya formatmallen med befintliga för att lättare få ett enhetligt utseende.

Marginal upptill

För inställning av marginalen ovanför textstycken eller rubriker.

Marginal upptill, första element

För inställning av marginal ovanför de textstycken eller rubriker som ligger överst i en textmodul.

Den här inställningen görs för att bibehålla marginaler mellan moduler.

Marginal nertill

För inställning av marginalen nedanför textstycken eller rubriker.

Marginal nertill, sista element

För inställning av marginal nedanför de textstycken eller rubriker som ligger nederst i en textmodul.

Den här inställningen görs för att bibehålla marginaler mellan moduler.

Om marginalerna lämnas med inställningen <Ej inställd> tar webbläsarens egna inställningar över. Sätt värdena till 0 px (noll) om inga marginaler önskas för formatmallen.

Formatmall vid styckebrytning

Anger den formatmall som ska användas vid en styckebrytning i textmodulen. exempelvis för att få brödtext automatiskt efter en rubrik.