Egenskaper för formatmall

Här bestämmer du exakt hur formatmallen ska se ut.

Redaktionell information

Namn

Ny formatmall visas i namnfältet. För att ändra namnet, klicka i namnfältet och fyll i ett nytt namn.

Beskrivning

I beskrivningsfältet går det att lägga en extra beskrivning till formatmallen, exempelvis "Första rubriken på sidor".  Denna text kommer att visas som alternativtext när du för musen över denna formatmall i en modul.

Skärmdump på Egenskaper för formatmall

Utseende

Typsnitt

Här kan du välja mellan typsnitten Arial, Courier New, Georgia, Helvetica, Times New Roman och Verdana. Dessa är så kallade webbsäkra typsnitt vilket innebär att de flesta användare har dessa typsnitt på sina datorer.

Vill du använda ett annat typsnitt så kan du fylla i det i rutan själv. Observera att man måste fylla i hela namnet exempelvis "Trebuchet MS". Eftersom detta typsnitt inte finns som standard på alla datorer är det bra att lägga till fler namn på typsnitt, separerade med kommatecken.

Fyll i ett annat typsnitt

Färg

Formatmallens färg. Här visas de färger som är uppsatta under webbplatsfärger.

Storlek

De vanligaste pixelstorlekarna finns att välja i listan. Det går även att skriva in önskad storlek. Som standard föreslås 100%.

Läs avsnitt Relativa mått nedan om du vill ställa in relativa mått!

Radavstånd

Formatmallens radavstånd. Det förvalda radavståndet (normal) är standard och satt till 120%. Fyll i till exempel ett högre procenttal för att öka radavståndet.

Stil

Inställningar för in hur formatmallen ska bete sig:

• Fet - Kryssa i alternativet för att ge formatmallen fet stil.
  • Kursiv - Kryssa i alternativet för att ge formatmallen kursiv stil.
  • Omskalbar - Formatmallen skalas om vid nyttjandet av modulen Teckenstorlek. Bocka i alternativet om formatmallarna anges i pixlar och webbplatsen baseras på dynamiska mallar. För formatmallar angivna i relativa mått (em eller procent) räcker det att alternativet är ibockat i formatmallen BODY.

Förhandsgranskning

I denna ruta visas en förhandsgranskning av inställningarna för formatmallen. Ovanför förhandsgranskningen finns färgrutor med de för webbplatsen angivna webbplatsfärgerna (endast de 18 översta webbplatsfärgerna visas). Färgrutorna bestämmer bakgrundsfärgen i förhandgranskningen.