Rubriknivåer & rubrikstruktur

Välskrivna rubriker underlättar för alla webbplatsbesökare. En sida med tydliga rubriker och korrekt rubrikstruktur ger användaren bättre överblick och användare som behöver hjälpmedel får lättare att förstå informationen. Detta resulterar också i bättre sökträffar.

Fundera igenom och planera vilka formatmallar som skall vara rubriker, vilken nivå de skall ha samt hur de skall användas.

Några regler som är viktiga att känna till angående rubriker är:

• Varje sida ska ha en huvudrubrik (h1).
  • Första rubriken på en sida måste vara en huvudrubrik (h1).
  • Rubriker måste komma i rätt ordningsföljd. (dvs efter h1 ska det komma en eller flera h2. Om man gör en underrubrik under h2 ska denna vara h3 osv)

Som administratör måste man se till att rubrikerna är korrekt uppmärkta med h1-h6. Ställ in rubriknivåer.

Sedan måste redaktörerna veta om att de måste använda rubrikformatmallarna i rätt ordningsföljd. Dölj formatmallar som redaktörer inte ska se . Ju färre val, desto enklare att göra rätt.

Det finns kortkommandon för rubrikformatmallar. De kan användas i text- och tabellmoduler.

CTRL + 1 För att få rubriknivå 1
CTRL + 2 För att få rubriknivå 2
CTRL + 3 För att få rubriknivå 3
CTRL + 4 För att få rubriknivå 4
CTRL + 5 För att få rubriknivå 5
CTRL + 6 För att få rubriknivå 6
CTRL + 0 För att återgå till den formatmall som ligger högst upp bland alla formatmallar (normalt brödtext).

I de fall flera formatmallar finns för samma rubriknivå gäller kortkommandot för den rubrikformatmall som ligger överst i listan.

Korrekt rubrikstruktur

Korrekt rubrikstruktur

Många av våra kunder har en huvudrubrik (h1) på varje webbsida utom på startsidan. Tänk på att man kan ha flera rubriker som är märkta h1 (dock kan bara en vara primär).

Rubrikstruktur

Kontrollerar att huvudrubriker och underrubriker är ordnade i en hierarkisk ordning.
Första rubriken på en sida måste vara en huvudrubrik (h1) dvs ingen annan rubrik får ligga före.

En rubrikstruktur med fel ordning (h1 är inte överst)

En rubrikstruktur med fel ordning (h1 är inte överst)

Rubriker måste komma i rätt ordningsföljd. (dvs efter h1 skall det komma en eller flera h2. Om man gör en underrubrik under h2 skall denna vara h3 osv)
En rubrikstruktur som saknar h1

En rubrikstruktur som saknar h1

En rubrikstruktur som saknar h2

En rubrikstruktur som saknar h2