Guide Favicon

Det er mulig å knytte et nettsted til et ikon. Hvis du har besøkt Google, Yahoo, Sitevision og andre, har du sannsynligvis allerede lagt merke til dette. Dette ikonet har det spesielle navnet "favicon.ico" og lastes automatisk ned av nettlesere for visning i adressevinduet:

Favicon i webbläsaren

Faviconet vises også i "favoritter/bokmerker" og historikk i nettleseren, se eksempel nedenfor:

historik i en webbläsare med favicon

Det er veldig enkelt å knytte en nettside til et favicon i Sitevision. Det første du må gjøre (hvis du ikke allerede har en) er å opprette en ico-fil som heter "favicon.ico". Dette gjøres med et egnet bildebehandlingsprogram.

Merk at ico-filen må ha en oppløsning på 16x16 piksler for å fungere i Internet Explorer. Versjoner med høyere oppløsning vil imidlertid fungere i andre nettlesere.

Når du har en ico-fil, knytter du den til nettstedet i Sitevision gjennom følgende to (tre) trinn:

1. Last opp filen til filarkivet.

Vær oppmerksom på at bildet skal være offentlig tilgjengelig, slik at alle kan se det.

2. Opprett et alias for ico-filen.

Gå til Nettstedsinnstillinger -> Alias.

Merk at navngivningen er svært viktig ("favicon.ico").

Ferdig! Det kan hende du må starte nettleseren eller datamaskinen på nytt før du ser ikonet.

3. Eksponere ikonet via kodeutvidelser

Nettlesere ser også etter nettstedets favicon.ico i den første delen av HTML-koden, i den såkalte <head>. Du kan også registrere faviconet ditt der. Dette gjøres ved å velge Nettstedet. Velg Egenskaper -> kategorien Funksjoner og fanen "Kodetillegg". Det vil da arves av alle underliggende sider.

Kodtillägg för favicon

Skriv inn følgende i kodetillegg:

<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico" type="image/x-icon" />.

Det må være en "ekte" .ico-fil. Det er ikke mulig å omdøpe en jpg- eller png-fil til .ico. Du kan søke på nettet etter tips om omformere for å lage .ico-filer.

Ikon for nettstedet på iPhone

Du kan også lage et eget ikon for de som bruker iPhone til å besøke nettstedet. Dette ikonet skal være et bilde på 57x57 piksler, helst med "firkantede" hjørner (bildet skal fylle hele flaten). Ikonet vil også bli registrert som et HEAD-element (se ovenfor). Type (rel) skal være "apple-touch-icon".