help.sitevision.se hänvisar alltid till senaste versionen av Sitevision

Guide Meddelanden

Med Meddelanden kan du chatta snabbt med dina kollegor. Det är guld värt för effektiviteten och minskar avstånd på arbetsplatsen. Du kan skriva till en mindre grupp via trådar eller till en enda person. I den här guiden går vi igenom vad som är bra att ha koll på, hur du gör grundläggande inställningar och hur du kommer i gång.

Den här guiden innehåller:

När du använder Sitevision Meddelanden lagras och hanteras all data i en säker svensk molntjänst. Mer om Sitevision Cloud

Kom i gång

Inställningar för Meddelanden

För att komma i gång behöver du göra några grundläggande inställningar. Inställningarna gör du en gång och därefter kan användarna använda meddelanden på ert intranät och som fristående app på sin dator.

Följ instruktionen för att göra de grundläggande inställningarna.

Meddelanden i mobilappen

Möjligheten att använda Meddelanden finns med i mobilappen som följer med Sitevision intranät 2022. Som standard är funktionen avstängd och du behöver aktivt välja om dina användare ska kunna använda Meddelanden i Mobilappen. Vill du slå på Meddelanden gör du det via en kryssruta i RESTAppen som du hittar under Tillägg på ditt intranät.

Inställning för meddelanden

Läs mer om hur du kommer i gång med Mobilappen till Sitevision intranät.

Så här kommer användaren i gång

För att komma i gång och använda Meddelanden direkt på sin dator behöver varje användare ladda ner appen till sin egen dator. När det är gjort kommer användaren kunna komma åt Meddelanden utan att vara inloggad på intranätet.

Ladda ner Meddelanden från Marketplace

Din organisation kan ha möjligheten att pusha ut appar både på dina medarbetares mobiltelefoner och datorer. Det kan underlätta att få ut programvaran till era användare.

Synligör Meddelanden på ditt intranät

För att göra det enklare för dina användare att se när något nytt hänt i Meddelanden. Och snabbt kunna skicka direktmeddelande direkt till en kollega. Har vi skapat två moduler som ska synliggöra Meddelanden på ditt intranät.

Meddelanden - olästa meddelanden

Modulen Olästa meddelanden i Marketplace

Olästa meddelanden gör så att dina användare snabbt ser om en medarbetare har skrivit till dem i Meddelanden. Hämta modulen via Marketplace när du är inloggad på ditt intranät. Lägg sen ut modulen där du vill visa upp den. Förslagsvis i sidhuvudet bredvid notiser. När en prick dyker upp vid ikonen innebär det att det finns ett eller flera nya meddelanden att läsa.

Skärmbild av olästa meddelanden

Meddelanden - skicka direktmeddelande

Modulen Skicka direktmeddelanden i Marketplace

Skicka direktmeddelanden gör det enkelt för dina medarbetare att skicka meddelanden direkt till varandra. Hämta modulen via Marketplace när du är inloggad på ditt intranät. Lägg sen ut modulen där du vill visa upp den. Förslagsvis i mallen för profilsida. Så när en användare letat upp en medarbetare på intranätet kan de snabbt starta en konversation. Valet för direktmeddelande kommer bara dyka upp när en användare är på någon annans profil inte sin egen.

Skärmklipp av profilsida med direktmeddelande

Anpassa utseendet på Meddelanden

Utseendet på Meddelande anpassas genom Tema. Vi rekommenderar att du sätter upp ett specifikt tema för Meddelanden. På så sätt kan du ändra utseende på Meddelanden utan att påverka andra delar av ditt intranät.

Följ instruktionen för att Lägga till ett Tema på ditt intranät

Så påverkan Temat utseendet på Meddelanden

Texten

Vilken font som används i Meddelanden bestämmer du genom att Lägga till webbfonter. De flesta texterna får font och storlek från Grundläggande inställningar i temat. Några texter går att påverka genom Rubriker och text (UI-text).

Skärklipp hur text i Meddelanden påverkas av Teman

Färger

I Meddelanden används Elementfärgen Primär som dekorationsfärg på aktiv kanal/direktmeddelande. Utöver det finns det ett antal knappar som har primär bakgrundsfärg. Inställningen görs under Elementfärger – knappar, brickor med mera.

Linjer till exempel vid datumavgränsare använder färgen som anges under Grundläggande, Färg för kantlinje Sidhuvudet och sidospalten får sina bakgrundsfärger från Profilfärgspaletten.

Paletten genereras automatiskt utifrån den färg som anges som Profilfärg (Brand). Här finns möjligheten att dämpa mättnaden hos färgen för att göra den mindre ”skrikig”. Profilfärgsvarianterna som används är brand-100 (sidhuvud) och brand-95 (sidospalt). Innehållsytan får sin bakgrundsfärg från Grundläggande, Bakgrundsfärg för en sektion.

Textfärger

Texter i innehållsytan får textfärg från Grundläggande, Färg för typsnitt.

Texter i sidospalten får sin färg automatiskt från Profilfärgspaletten. Här finns några valbara inställningar att göra under alternativet Beräkning av textfärg i palett:

 • Alternativet Palettfärger (standard) använder den automatiskt skapade textfärgen utifrån profilfärgspaletten. Mättnaden hos färgen kan minskas via inställningen Dämpa textens färgmättnad i palett.
 • Alternativet Textfärg + högkontrast använder den färg som anges under Profilfärg Textfärg om den håller en tillräcklig kontrast mot bakgrunden. Om kontrasten är för låg används svart eller vit färg.
 • Alternativet Högkontrast (svart/vit) ger antingen svart eller vit textfärg, beroende av vilken färg som ger bäst kontrast mot bakgrunden.
Skärmklipp hur färg påverkas av teman

Statusfärger
Inställning för färger som indikerar status finns under Statusfärger.

Skärmklipp av Statusfärg

Kantradie

För att öka eller minska kantradie finns inställningar dels under Grundläggande Kantradie och för profilbilder under Profilbild Kantradie.

Ett tips för rundningen av profilbilder är att ange värden i procent för att få samma känsla på såväl stora som små bilder.

Skärmklipp inställning kantradie

Skapa mörkt tema

 1. Sätt en ljus textfärg under Grundläggande Färg för typsnitt.
 2. Ange mörk färg under Grundläggande Bakgrundsfärg för en sektion.
 3. Sätt länkfärg till en ljusblå färg under Grundläggande Länkfärg
 4. Sätt en mörk kantlinje under Grundläggande Färg för kantlinje
 5. Anpassa knappfärger under Elementfärger — knappar, brickor m.m. så att de passar mot en mörk bakgrund (speciellt Standard, Primär och Sekundär).
 6. Använd det mörka temat på sidan som modulen Meddelanden finns på.
 7. När det mörka temat är applicerat behöver även modulen Meddelanden ändras: dubbelklicka på modulen eller högerklicka och välj Inställningar. I inställningspanelen Tema Sidospalt väljer du alternativet Profilfärger med låg kontrast.

Det här kan du göra i Meddelanden

Skapa, namnge och bjud in medlemmar till kanaler. Skriv och kommentera inlägg, svara i trådar och bifgoa filer. Uttryck dig som du vill – med text, bild, emoji eller GIF-bilder. Det och mycket mer kan du göra i Meddelanden.

Här hittar du en lista över alla funktioner och hur de används.

Vill du låta dina medarbetare använda GIF:ar i sina meddelanden måste du ange en GIPHY API-NYCKEL. Detta gör du under Tillägg/"webappen Meddelande"/Globala inställningar.

Skärmklipp Giphy Nyckel

Under Webbplatsinställningar Roller bestämmer du vilka roller som ska ha möjlighet att skapa Privata kanaler i Meddelanden. Vill du till exempel att alla medarbetare ska kunna göra det sätter du den behörigheten på Rollen Läs.

Skärmklipp behörigheten för att skapa Privata kanaler

Bra att veta

 • Bilder och filer försvinner efter 90 dagar för att ge mer plats och utrymme för nya koversationer.
 • Finns det nya uppdateringar uppdateras appen när du startar om datorn. Du kan också söka efter uppdateringar via appens inställningar.

Chatten ingår i intranätslicens 2022. Har du frågor om hur du får den licensen eller kring ditt avtal kontakta affärsansvarig.

Denna sida publicerades:

Hjälpte informationen dig?