Ulike typer brukere

I Sitevision finnes det to typer brukere. I de fleste tilfeller vil du ikke merke forskjell på de ulike brukerne, men hvilken type bruker (eller hvilke typer brukere) som brukes på nettstedet, avhenger blant annet av påloggingsmetode og spesifikke behov.

1. Brukere med en katalogtilkobling

Denne brukeren er et objekt i en katalogtjeneste som er direkte koblet til Sitevision. Det betyr at Sitevision har lese- og skrivetilgang til katalogtjenesten og mottar oppdateringer av brukerens data.

2. Brukere uten katalogtilkobling

Denne brukeren lagres i Sitevision-databasen og kan opprettes på tre forskjellige måter:

1. Den kan opprettes ved hjelp av føderert innlogging (SAML). Sitevision har ikke direkte kontakt med katalogtjenesten og mangler lese- og skrivetilgang. En IDP fungerer som et mellomlag, administrerer påloggingen og sender en SAML-billett til Sitevision. Dataene som IDP-en er konfigurert til å sende sammen med billetten, danner grunnlaget for dataene som lagres (og oppdateres) for brukeren i Sitevision.
  2. Den kan opprettes under Nettstedsinstillinger -> Bruker der den også tildeles et passord for å kunne logge inn på nettstedet via en vanlig påloggingsmodul. Denne metoden brukes ofte for å legge til en midlertidig bruker som ikke finnes i katalogtjenesten, men som skal kunne logge inn og arbeide på nettstedet.
  3. Den kan opprettes ved hjelp av Sitevision REST API. Denne metoden brukes først og fremst hvis du vil legge til flere brukere samtidig, for eksempel hvis du vil forberede et nettsted med flere brukere fra din egen katalogtjeneste.

Hvilken type bruker du bør bruke, er avhengig av organisasjonen og IT-strukturen.

Teknisk informasjon for utviklere

For de som jobber med egenutvikling med Sitevisions Publika_API, kan det være greit å vite at brukertypene håndteres på litt ulike måter og med ulike Utils.

De to brukertypene i Sitevision er sv: user(bruker med katalogtilknytning) og sv:simpleUser (bruker uten katalogtilknytning). Du kan lese mer om begge nodetypene på Sitevisions utviklernettsted https://developer.sitevision.se/nodetypes.