Panelen E-post

På panelen E-post anger du en webbplatsansvarig och en avsändaradress som systemet kan använda vid olika funktioner. Du bör också aktivera DKIM-signering av meddelanden.

Panelen E-post

E-postadresser

Webbplatsansvarig

Denna adress används av systemet när du gör länkkontroller (om du gör detta val) och Bäst-före publicering. Det är också denna person som blir notifierad i Cloud när det sker uppgraderingar osv. Är ni fler som vill bli notifierade i Cloud när det sker uppgraderingar osv kan ni fylla i detta på Cloudfliken.

Avsändaradress

Fyll i den e-postadress som ska stå som avsändare på de mail som skickas av systemet från webbplatsen. Används av följande moduler och funktioner:

• E-postformulär
  • Frågeformulär
  • Webbanmälan
  • Enkät
  • Bokning
  • Publiceringsflöden

Om avsändaradress inte är ifylld så hämtar systemet avsändaradress avsändaradressen på servern. Om denna inte heller är ifylld så hämtas e-postadressen från serveransvarig.

Signering av meddelanden

Här kan du aktivera DKIM av meddelanden. DKIM lägger till en digital signatur i alla utgående meddelanden så att mottagande servrar kan verifiera att meddelandet faktiskt kommer från avsändaren.

Det räcker inte enbart att göra inställningar i Sitevision för att detta ska fungera. Det krävs också inställningar i din DNS. Kontakta din IT-avdelning för att få hjälp att skapa privat och publik nyckel samt information om vilken selektor som ska anges.

DKIM-signering

Aktivera DKIM-signering av meddelanden

Här väljer du om du vill använda dig av funktionen eller inte.

Signeringsdomän

Här anger du den E-postdomän som DKIM avser. Den inkluderar även alla subdomäner, så anger du foretaget.se så gäller inställningen även för exempelvis test.foretaget.se.

Selektor

En identifierare som berätta för mottagarens mailserver vart i er DNS den publika nyckeln kommer finnas.

Privat nyckel

Knappen öppnar en modal med ett fritextfält. Den privat nyckeln måste vara i "PEM-format".

Enklast är att kopiera hela innehållet från sin PEM-fil inklusive "header" och "footer".

Test

Här går det att skicka ett meddelande för att bekräfta att mailinställningarna fungerar.

Är DKIM aktiverat kommer avsändaradressen att valideras så att den stämmer överens med signeringsdomänen.

Om en avsändare i någon funktion (exempelvis E-postformulär) har en annan domän än vad som är angivet som signeringsdomän kommer vi att byta ut värdet till det som är angivet som avsändaradress under Webbplatsinställningar -> E-post.

DKIM är viktiga eftersom mejlklienter idag har höga krav på leverans av mejl för att skydda användaren från spam. Utan riskerar dina mejl att hamna i mottagarens skräppost eller att du som avsändare blockeras.